DWANG

Dwangmatig gedrag is een beproefd gedrag. Voor jouw gevoel, een volkomen veilig gedrag. Gedrag waarvan je zeker weet dat er geen enkele kans meer is op gevaar. Gedrag dat je hebt aangeleerd om een herhaling van teleurstellingen te voorkomen.Grote en kleine teleurstellingen. Bijvoorbeeld voorkomen dat je wordt afgewezen of voorkomen dat je boek niet mooi symmetrisch op de tafel ligt Tot op de puntjes regel je de zaken om een teleurstelling te voorkomen. Vergeet je jouw dwang scenario’s, dan slaap je niet. Wordt je patroon bedreigd dan sla je op tilt. Alles dient volgens een ‘beproefd’ scenario te verlopen. Afwijken van dit scenario is gevaarlijk. Dwangmatig gedrag lijkt je een schijnrust te geven. Eindelijk veilig. De dwang isoleert je. De boze buitenwereld is veel te gevaarlijk. Onbetrouwbare mensen, agressieve dieren, insecten, giftige planten, orkanen, aardbevingen, zoek het maar niet op.

Je focussen op een vaardigheid, daar waar je goed in bent en veilig is, kan zelfs leiden tot onbegrijpelijke successen. Denk maar eens aan de beroemde film van Dustin Hoffman.

Dwang en onrust

Maar waarom knaagt er dan binnen in je nog iets. Jouw onrust, jouw schijnrust. Je was toch veilig, je hebt toch de beste keuzes voor jezelf gemaakt? Met dwangmatigheden ontneem je jezelf heel veel. De kans om gelukkig te worden. Ergens is er een vreselijk gemis en diep van binnen weet je dat je dit jezelf aan doet. Je weet alleen niet waarom dat je dit doet. Erkenning van de ‘ziekte’ verandert hier niets aan, je blijft twijfelen over jezelf.

Leer de volledige betekenis van gevaar. Leer over gevaar en angsten. Overwin je overmatige angsten, de bron van jouw dwangmatig gedrag.

Dwang